An Apartment in the Outskirts of Paris Is Reborn in a New (Phosphorescent) Light

Alessia Musillo
·1 minuto per la lettura
Photo credit: Yohan Fontaine
Photo credit: Yohan Fontaine

From ELLE Decor

Spanning 250 square meters, Le Grand Marais is a former data center that takes its name from the Parisian outskirts where it’s located. Today, the entire complex, a building dating back to the ‘70s and belonging to the largest co-ownership in the French capital, now presents a multitude of functions: from offices to accommodations, an amphitheater and even a sports center. Among them, we find a residence that was recently restored by Ubalt Architectes, transforming into a home that thrives between minimalism and fluorescent accents.

Photo credit: Yohan Fontaine
Photo credit: Yohan Fontaine
Photo credit: Yohan Fontaine
Photo credit: Yohan Fontaine

Without losing that retro ‘70s style, spaces were reinterpreted beginning from materials: plexiglass is nearly omnipresent, colored metal is paired to curtains made with iridescent fabrics, and concrete dominates the scene. Located on the ground floor and positioned towards a blind facade of the building, the apartment is scarcely illuminated with limited views. Architects then looked to underline this aspect in order to improve and resolve a defect without trying to obscure it.

Photo credit: Yohan Fontaine
Photo credit: Yohan Fontaine

Redistribution of the spaces and furnishings was conceived in order to realize an entryway, a living area evoking the form of an indoor patio, three bedrooms and a bathroom. All the environments are connected to one another — thanks also to a selection of “slippery” materials — that slide from one to the next through distinct and characteristic spaces, where artificial light animates and gives form and color to atmospheres.

Photo credit: Yohan Fontaine
Photo credit: Yohan Fontaine
Photo credit: Yohan Fontaine
Photo credit: Yohan Fontaine

The interior design aims to soften the “rigid” side of the apartment and render it more similar to a showroom rather than a home. In doing so, large areas meant to hold objects stand out while the living room — spacious and well lit — is the perfect place to work or create an office. In this sense, a peripheral apartment is transformed into trendy residential hub.

Photo credit: Yohan Fontaine
Photo credit: Yohan Fontaine
Photo credit: Yohan Fontaine
Photo credit: Yohan Fontaine
Photo credit: Yohan Fontaine
Photo credit: Yohan Fontaine

www.ubalt-architectes.com