Wok Studio Welcomes Wood and Light Into This Pine-Clad Apartment

Alessia Musillo
·2 minuto per la lettura
Photo credit: Federico Villa studio per Wok Studio
Photo credit: Federico Villa studio per Wok Studio

From ELLE Decor

How do we imagine a home in the mountains? Welcoming, warm — a sweet contrast with the frigid outdoors — and realized in wood, one of the prime elements recalling the great outdoors. This apartment in Bormio, designed by Wok Studio, extends over 75 square meters and sits as the feet of Reit Mountain, within an iconic alpine condominium realized in the late ‘70s. It’s here that skiing holidays, Christmas festivities and summer escapes are framed in a home with a view of the entire Valdidentro.

Photo credit: Federico Villa studio
Photo credit: Federico Villa studio
Photo credit: Federico Villa studio
Photo credit: Federico Villa studio
Photo credit: Federico Villa studio
Photo credit: Federico Villa studio

The apartment, as we see it today, was reborn after its interiors were entirely gutted, giving life to three volumes realized in wood, unfolding in a series of built-in wardrobes and hallways. The hierarchy of the various home environments alternate fluidly, creating a clear distinction between each space. The position of volumes allows for the light to pierce the home, passing through the numerous windows and sweetly invading the space. With this, the wood and natural illumination engage in a spontaneous dialogue that fills the architecture and gives character to the lodge.

Photo credit: Federico Villa studio
Photo credit: Federico Villa studio
Photo credit: Federico Villa studio
Photo credit: Federico Villa studio
Photo credit: Federico Villa studio
Photo credit: Federico Villa studio

Leaving the world at our backs and entering the apartment, a small space with a bench, shoe rack and technical cabinets give us welcome. It’s this that allows us to immediately understand the dimension of the space, which can be reorganized thanks to several sliding panels. At first, it’s light that marks the path, where walking towards the natural element leads us to the living area. Four windows leave the space fully illuminated, falling across the open kitchen, sideboard, table and bench. Continuing the home tour, we find two bedrooms and two bathrooms. While the master bedroom is kept simple and essential, with a small private bathroom, the other is an intimate space recalling an alpine lodge: between a bunk bed and natural wood walls, it’s a space for calm, clear relaxation with a distinct mountain feel.

Photo credit: Federico Villa studio
Photo credit: Federico Villa studio
Photo credit: Federico Villa studio
Photo credit: Federico Villa studio
Photo credit: Federico Villa studio
Photo credit: Federico Villa studio

The cardinal materials of the project remain wood and stone, two open references to the local territory. But while wood dominates most of the property, the bathrooms and kitchen flaunt features in Serpentine Verde marble — a signature element in the nearby Bormio Terme Spa.

Photo credit: Federico Villa studio
Photo credit: Federico Villa studio
Photo credit: Federico Villa studio
Photo credit: Federico Villa studio

Living in this home means breathing the essence of pine wood — or rather, Swiss pine — and looking out on the mountains beyond the windows that both decorate interiors and frame the great outdoors. Between fluid volumes and spaces in continuity, the sweet color of nature transforms this home into a warm and welcoming lodge where a bright, relaxing, and convivial space comes in direct contact with wellness and nature.

Photo credit: Federico Villa studio
Photo credit: Federico Villa studio
Photo credit: Federico Villa studio per Wok Studio
Photo credit: Federico Villa studio per Wok Studio